czwartek, 21 marca 2013

Pudding brzoskwiniowy!

Hejo!!!
Dziś wybór przepisu z książki Pola Martina "Sztuka Gotowania na Codzień". Oczywiście będzie to coś na słodko. I niecodziennie (jak dla mnie) bo Pudding! Tak na serio to nigdy nie jakdłam puddingu. Więc teraz był mój pierwszy raz! Cieszę się, że znalazłam przepis z brzoskwiniami - uwielbiam je!W smaku? Sami oceńcie. I w komentarzach koniecznie napiszcie kiedy pierwszy raz jedliście pudding.

Składniki:

  • puszka (540 ml) brzoskwiń, odsączonych i pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka brązowego cukru (ostatecznie białego)
  • 2 duże jajka
  • 2 duże żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 1/2 szklanki gorącego mleka
 Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180 " C. Wysmarować masłem głęboką formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm. 
Brzoskwinie wraz z brązowym cukrem włożyć na patelnię i smażyć przez 3 min na średnim ogniu. Odstawić.
Ubić wszystkie jaja z cukrem. Mleko i byłkę tartą zmiksować dokładnie i odstawić na 3 min.
Do bułki tartej dodać jajka i brzoskwinie i dokładnie wymieszać. Umieśćić formę do pieczenia w naczyniu wypełnionym do wysokości 3 cm wodą i piec przez 35-40 min w piekarniku. 
Przed podaniem ostudzić. Najlepszy pudding jest z lodami lub bitą śmietaną.

SMACZNEGO  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz