sobota, 16 marca 2013

Mocno aromatyczna szarlotka


Mocno aromatyczna szarlotka

Mmm... chyba każdy lubi taką szarlotkę na ciepło. Szczególnie z gałką lodów waniliowych, a ja w szczególności z czekoladą. Chyba nigdy nie używałam jabłek tzw. kupnych do szarlotki, gdyż zawsze na jesień babcia przywoziła nam je ze swojej działki. Dla tego nie jestem ekspertem od odmian i gatunków jabłek. Uważam, że każde -oprócz takich mocno twardych- się nadadzą. Co jest idealne do jabłek? Oczywiście cynamon. Dla tego i tu nie może go zabraknąć.
Ta szarlotka jest bardziej cienkim plackiem jabłkowym, ale jeśli upieczecie na mniejszej blasze (tak na której ja piekłam ma ok. 25x20) to grubość warstwy jabłkowej zwiększy się. :)


Ciasto kruche na spód:



  • 500 g mąki pszennej (ja dodałam znacznie więcej )
  • 2/3 kostki masła (takiej 250-gramowej)
  • 250 g cukru
  • 4 żółtka 
Mąkę przesiewamy  na stolnicę lub do miski, wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto odklei się od stolnicy/miski. Rozwałkowywujemy i przekładamy na blaszkę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celcjusza , 10min.

  • 6 jabłek śreniej wielkości
  • Łyżka cynamonu
  • Łyżka cukru
  • Dżem wiśniowy/brzoskwiniowy (opcjonalnie)
Na kruszonkę :
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 100 g masła
Jakbłka obieramy i ścieram na tarcez dużymi oczkami. Mieszamy łyżką z cynamonem i cukrem. Kiedy ciasto już się podpiecze smarujemy wierzch dżemem, a potem jabłkami. Mąkę, cukier i masło ucieramy dłońmi i wysypujemy na jabłka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Porajemy z lodami, czekoladą itp.

SMACZNEGO :*



PS. Zdjęcia szarlotki dodam (mam taką nadzieję) jak tylko szybko się da. Jakby co wszystkie są oryginalne. Tzn. wszystkie robiłam ja i postaram się aby wszystkie na blogu takie były.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz