poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Ciasteczka z orzechami czekoladą

Hejo. Nowy przepis: ciasteczka: najlepsze! Błyskawicznie błyskawiczne! Robiłam je w sobotę z przyjaciółką :jej blog. Wyszły wspaniałe! Na początku mięciutkie- najlepsze z mlekiem do wieczornej lektury... Chciałyśmy użyć czekolady białej i gorzkiej ale znalazłyśmy taką mleczno-białą, więc dodałyśmy taką... Oprócz tego orzechy. Jak kto chce można też rodzynki. W PRZYŁOŚCI przyszłości (pozdro dla szczerych wrogów- hahahaha :D) zrobię chyba z podwójnej porcji na spotkanie z przyjaciółmi! Warto!

SKŁADNIKI

  • 115 g miękkiego masła
  • 85 g jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g czekolady, posiekanej
  • 50 g dowolych orzechów, posiekanych
  • szczypta soli
WYKONANIE

Posiekaj orzechy i czekoladę. Masło ubij z cukrem. Dodaj jajko, mąkę, proszek i sodę, sól. Zmiksuj i na końcu wmieszaj orzechy i czekoladę. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w postaci małych kulek (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Piecz w 190*C 10-12 min. 

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz