Składniki:
- 6 żółtek
- 500 g serka mascarpone (nie zastępuj ricottą ani innym serem)
- 250 g cukru pudru
- 200 g biszkoptów (lady fingers)
- 2 filiżanki mocnej kawy
- 20 ml likieru amaretto (ostatecznie ekstraktu migdałowego)
- kakao do oprószenia
Sposób wykonania:
Żółtka roztrzepać z cukrem na jasną, puszystą masę, porcjami mieszając mikserem dodawać serek mascarpone, a potem łyżkę kawy i łyżkę amaretto.
Biszkopty namoczone w mieszance kawy z amaretto układać na dnie formy (w miarę kwadratowej, prostokątnej ew. tortownica) tak aby były dość ściśnięte. Na to wyłożyć mniej więcej połowę masy mascarpone, oprószyć kakao i powtórzyć jeszcze raz. Wstawić do lodówki na jak najdłużej, najlepiej na całą noc! Podawać z espresso.
SMACZNEGO :)
PS. A może macie ochotę, abym ja coś w najbliższym czasie upiekła, coś co właśnie wy chcecie! Piszcie w komentarzach i na mojego maila
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz