sobota, 6 kwietnia 2013

Cupcakes z kremem malinowym

Cześć. Niedawno w sklepie "TIGER" widziałam takie błyskawiczne babeczki z kremem. tj. To taki proszek do którego dodaje się jajko, mleko i tłuszcz, miksuje i przelewa się do foremek na babeczki. Zapewne widzieliście coś takiego w zwykłych sklepach spożywczych, albo tych lepiej zaopatrzonych, ale ja nigdy jeszcze nie widziałam takich z kremem! Co więcej ucieszyłam się, że jest to krem malinowy, gdyż sama nie lubię za bardzo korzystać do deserów z mrożonych malin. Tak więc kupiłam takie pudełko i postanowiłam je wypróbować. Koszt? wg. mnie nie aż tak drogo jak na babeczki z kremem: 15 zł. Same babeczki wyszły idealnie: mięciutki i lekko wilgotne w środku. Wg. mnie z powodzeniem można skorzystać. A krem na babeczkach jest przepyszny. Jak twarożek z malinami! Pycha. :) O a propos sklepu "TIGER", to świetne mają tam gadżety nie tylko kulinarne, chodź w większości (można tam kupić wspaniałe przyprawy!). Jeśli chcecie zobaczyć więcej fajnych gadżetów, to sprawcie na blogu mojej koleżanki: vasup blog.

W pudełku znajdowało się:

  • 12 różowych foremek jednorazowych na babeczki
  • Opakowanie proszku do ciasta (przewiduję, że mąka, soda, proszek do pieczenia i cukier)
  • Opakowanie proszku do kremu malinowego
  • Opakowanie płatków z białej czekolady
A potrzebne jest:
  • 1 jajko
  • 100 g oleju
  • 100 ml mleka 
  • 200 g sera białego twarogowego*
  • 50 g masła miękkiego niesolonego
Wykonanie:

Jajko i olej roztrzep i dodawaj stopniowo -miksując-  mieszankę do ciasta. Po przesypaniu połowy dodawaj mleko, potem znowu mieszankę do ciasta i znowu mleko. Pod koniec zamieszaj na wysokich obrotach miksera przez 1 min.
Przelej do 12 foremek masę do 3/4 wysokości i piecz w 150 " C.
Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia a najlepiej schłodź lekko.

Krem:
Masło z twarogiem zmiksuj i dodawaj stopniowo mieszankę do kremu.
Przełóż do szprycy z średniej wielkości otworem ząbkowanym i wyłóż na babeczki najlepiej zaczynając od zewnątrz.**
Posyp płatkami czekolady.

Najlepiej smakują po schłodzeniu.

SMACZNEGO :)

*ja użyłam półtłustego i dodawałam też do masy mleka. Myślę,że dobrym rozwiązaniem byłby taki ser na sernik pół na pół z twarogiem "ziarnistym"
**jeśli nie masz szprycy użyj łyżki lub przełóż masę do woreczka foliowego, odetnij szeroko rożek i wtedy wykładaj na babeczki


A to pudełko z zawartością

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz